Ytterligere to Kurt Schwittersarbeider til Romsdalsmuseet

Lenge var det snakk om at vi skulle kjøpe ett, men så kom Istad på banen og ville kjøpe sammen med oss, forteller museumsdirektør Hans-Olav Solli.

Med generøs hjelp fra Istad AS kunne Romsdalsmuseet tidligere i år utvide sin samling av Kurt Schwittersarbeider med ytterligere to malerier. Onsdag inneværende uke inviteres publikum til avduking av bildene.

Dette maleriet, som nå er en del av Romsdalsmuseets samling ble utført av Kurt Schwitters under et av hans mange, lange Norgesopphold på 1930-tallet og viser til venstre i bildet kirka i Olden, kort tid etter den ble vigslet i desember 1934. Elva som renner forbi er Oldenelva. Foto: Petter Haakon Pettersson.

Maleriene som nå har kommet til Molde har ikke tidligere vært ute på det åpne markedet. Direktør Solli vil ikke være konkret på hva som er blitt betalt for bildene, men bekrefter at det er et godt spleiselag mellom museet og Istad AS. Det dyreste Schwittersbildet som noen gang er omsatt er for øvrig “Ja - Was? —Bild”, som gikk for knappe 14 millioner britiske pund hos Christie`s i London i 2014. Hvordan det forløp kan dere se her. De mer klassiske brødbildene til kunstneren omsettes imidlertid på langt lavere nivåer og de mer abstrakte bildene, herunder også collagene.

Solli utelukker ikke at det kan tilkomme flere arbeider fra den tyske kunstneren til museets samling i tiden fremover, uten å utdype dette nærmere.

I forbindelse med avdukingen på onsdag inviteres publikum til foredrag om Kurt Schwitters med Terje Thingvold, mangeårig konservator ved museet. Arrangementet har fri entré og begynner klokken 12.00.

Museumsdirektør Hans-Olav Solli ser frem til å kunne innlemme ytterligere to Schwittersmalerier i museets Schwittersrom. Også det andre bildet har hentet sitt motiv fra området rundt Olden. Foto: Petter Haakon Pettersson.

Petter Haakon Pettersson

Om Kurt Schwitters:

Tysk kunstner født 20.juni 1887 i Hannover - døde 8.januar 1948 i Kendal, England.
Utviklet i sin tid sin egen kunstform, MERZ, som tok opp i seg såvel arkitektoniske som musikalske og performancerelaterte uttrykk i tillegg til noe mer tradisjonell kunst. Blant annet. Hans omfattende arbeider med Merzbau, en slags hybrid av arkitektur og kunst, er kanskje det hans navn i aller størst grad forbindes med. Hans relasjon til Norge er i stor grad preget av hans forhold til Lysaker og Hjertøya ved Molde.

Forrige
Forrige

Også Klassekampens anmelder fornøyd med “Kongen av Veøy”

Neste
Neste

Molde Kino klar med høstens Sideblikk-program