
Ping Pong og Poesi
Drømmegjesten er klar for Pingpong og Poesi fredag 4. april!
Per-Mathias Høgmo besøker Plassen der han henter frem favoritter fra diktenes verden, i samtale med Endre Ruset. På toppen av det blir kveldens turnering drysset med fotballpoesi fra øverste hylle.
Vil du kåres til Moldes femte pingpongmester i amatørklassen? Eller trenger du bare et sosialt pusterom fra hverdagens mas og kjas?
Ta helg med vennegjengen eller kom alene og få nye venner i løpet av kvelden.
Vi rigger opp to konkurransedyktige bordtennisbord i stemningsfulle omgivelser og inviterer hele Moldes voksne befolkning til fredagsturnering.
Enten du vil spille eller bare være tilskuer: Ta helg med pingpong og poesi
Dessuten blir der stuntlyrikk fra scenen, forfriskninger i baren, pizza i ovnen, popmusikk på anlegget, og på toppen av det hele: flotte turneringspremier.
Velkommen!
Fri entre!






Klyngetunet med Arill Riise
Då TV-profilen Arill Riise var ni år gammal vart heimen han budde i, og resten av klyngetunet Riise ved Hjørundfjorden, tatt av snøskred. Eit heilt lite samfunn vart utradert denne skjebnemorgonen i februar 1968. Av dei tre som omkom, var fire år gamle Ivar, veslebroren til Arill.
I Der ingen var einsam skildrar journalist Arill Riisekva som gjekk tapt då klyngetunet vart rive bort. Dette er historien om korleis det var å bu så tett på kvarandre i denne buforma som nærast ikkje finst lengre. Det som blir kalla «Den norske landsbyen».
Vi blir kjent med sterke karakterar i dramatiske og underhaldande historier. Om tyske soldatar som drep i fredsdagar, barn som forsvinn og arvesynd som pregar liv i ei ny tid. Dette er ei gripande, nær og varm forteljing om menneske som levde tett på kvarandre og fargela livet når det blei for mykje kvardag. Som mora til Arill, Ragna Riise, sa: «Det var eit godt liv. For ingen var einsam på Riise».
Arrangør Bjørnsonfestivalen.

AVLYST! Fra Snorre til Skaranger
AVLYST: Grunnet sykdom blir denne forestillingen dessverre avlyst. Vi jobber med å finne nye datoer for Janne og Therese! De som har kjøpt billetter blir kontaktet.
Fra Snorre via Hamsun og Vestly til Knausgård, Hjorth og Skaranger: Janne Stigen Drangsholt presenterer dem alle med humor og finesse, så du med overbevisning kan gå ut i verden og briljere med din kunnskap og spissfindige lesninger av hele den norske litterære kanon fra 1200-tallet til 2024!
Hvorfor snakker vi fremdeles om Undset og Vesaas? Og hva er egentlig poenget med Jon Fosse?
Her lærer du mens du ler, for sjelden har norsk litteraturhistorie og norske forfattere blitt tatt mer på kornet enn i denne tilgjengelige, live-illustrerte og enkle gjennomgangen av våre mest berømte og skattede bøker.
Arrangør Bjørnsonfestivalen.

Song til mor med Margreth Olin
På sjølvaste kvinnedagen får vi besøk av Margreth Olin, filmskapar og romandebutant med "Song til mor". Boka er skildra som "et kjærlighetsbrev til foreldrene og til den mektige naturen som innrammer livet deres." (Litteraturkritiker i NRK, Ellen Sofie Lauritzen).
Olin skriv så vakkert om minner fra arbeidet med filmen "Fedrelandet", om korleis mora brått vart sjuk, om sorg og om korleis store omveltende livshendingar grip inn i alt ho gjer og er.
Margreth Olin vil vise klipp frå filmen "Fedrelandet" og fortelje om arbeidet sitt, etterfulgt av ein samtale med kulturleiar i Romsdals Budstikke, Vera Henriksen.
VELKOMMEN!
Arrangør Bjørnsonfestivalen.
Bildet at Margreth Olin er tatt av Agnete Brun.

BOKLANSERING: Reisa til mjuk
Bli med på lansering av Arne Ruset si nye diktsamling "Reisa til mjuk"!
Forfattaren les og samtaler med sonen Endre Ruset og kollega og venen Kjell Erik Strømskag, det blir musikalske innslag med Hallvar Djupvik, boksalg og signering.
"Forutan å skildre gode og mindre gode opplevingar i barndom og oppvekst, handlar desse dikta om å bli råka av ein alvorleg kreftsjukdom i godt vaksen alder. Reisa gjennom sjukdomslandskapet byr på både smerte og sorg, men også på mykje lys og håp", seier Arne Ruset om den nye boka si.
Arrangeres av Bjørnsonfestivalen.


Kjell Erik Strømskag: Øyenvitne i Gaza
Like før jul reiste Kjell Erik Strømskag til Gaza på oppdrag for Norwac, og vendte tilbake med sterke inntrykk og et løfte til sine palestinske venner om å fortelle hva han har sett, hørt og følt på kroppen.
Publikum får gjennom foredrag og samtale innsikt i hva som preger samfunnet i Gaza nå, og hvilke historier som må videreformidles for at vi bedre kan forstå.
Skuespillerne Sara Fellman og Johanna Mørck leser dikt av palestinske forfattere.
Programmet arrangeres av Bjørnsonfestivalen og Palestinakomiteen i Romsdal.
Arrangementet er gratis med billetter som du finner her.

Tore Renberg: Om bygda, plaga mannfolk og nynorsken
Tore Renberg er ein meister i å ta oss med over terskelen og inn i det krakelerande menneskesinnet.
I "Lorden" kombinerer han litterær dristigheit og språkleg fingerspisskjensle med stor omsorg for det menneskelege. Eit djuptpløyande og intenst mannsportrett, skrive med ei særeigen psykologisk innsikt. Saman med "Tollak til Ingeborg" og "Du er så lys" dannar den ein trilogi av psykologiske mysterieromanar om utsette og desperate menn.
Arrangementet er gratis, men billett må hentes ut på Hoopla.
Arrangementet er et samarbeid mellom Litteraturhus i Møre og Romsdal og Molde bibliotek.

Boklansering: PASSASJERNOTAT
Øystein Hauge lanserer si nye samling med korttekstar "PASSASJERNOTAT" i samarbeid med Bjørnsonfestivalen og Fuzzy Platebar! Samtaleleiar er Endre Ruset, og det vert boksal og signering etter arrangementet.
Arrangementet er gratis med fritt oppmøte!

Familiestund
Kom på en høytlesning med bamsen vår! For barn 0 - 6 år og foresatte
Vi på Molde bibliotek er glade i høytlesning, og vi vil gjerne dele gleden med barn og foresatte. Sammen med bibliotekbamsen, ser vi på ulike bøker, leser litt høyt og viser hvor morsomt det er å lese sammen.
Etter høytlesningen har vi anbefalingsposer til ulike aldersgrupper og kanskje noen tips til hvordan å ha fine lesestunder hjemme også!
Arrangementet er gratis.

Litt klokere om litteratur og samfunn
Molde bibliotek inviterer til boktips ved Marianne Ingeborg Langøy i 3. etasje på biblioteket.
Gratis og åpent for alle. Velkommen!

Lytt litt: Åpen lesegruppe
Shared Reading, eller delt lesing på norsk, er en aktivitet der en leseleder leser høyt korte tekster, og så snakker vi sammen om dem etterpå.
Leselederen velger ut tekstene, og leder samtalen slik at alle kan komme til orde. Det kreves ingen forberedelser, og du velger selv om du vil delta i samtalen, eller om du bare vil sitte og lytte.
Det er gratis, ingen påmelding, her er det bare å møte opp, en eller flere ganger.
Vi byr på en kopp kaffe/ te, og ønsker velkommen til en sosial og uformell leseopplevelse på biblioteket.

Abid Raja; Vår ære og vår frykt
Abid Rajas “Min skyld” er en av dette århundrets mestselgende bøker her i landet. Hans nye bok, “Vår ære og vår frykt”, starter der “Min skyld” sluttet, og det er en like personlig reise. Abid Raja forteller åpent om forsoningsprosessen med sin egen far. Da han tok imot sin fars bønn om forsoning, åpnet en ny verden seg for ham. Slektninger han ikke hadde sett på 16 år, inviterte ham inn i varmen, og åpnet et fellesskap han som integrert nordmann for lengst hadde meldt seg ut av.
Fjorten år etter at Raja ble tildelt Fritt Ord-prisen for å ha tatt det multikulturelle Norge på pulsen med sine skjellsettende dialogmøter om tvangsekteskap, opptøyer og innvandring, ser han etter nye sammenhenger og radikale løsninger som gjør det mulig for muslimer og ikke-muslimer i Europa å leve godt side om side. Hvordan skal vi unngå svenske tilstander, ghettoer, kriminalitet og muslimhat i Norge? Gled deg til et lærerikt, engasjerende, nært og berørende møte med Abid Raja om et av vår tids mest utfordrende og brennaktuelle temaer.
Billetter a kroner 220,- finner du her.

Marit Eikemo: Vi er brødrene Eikemo
Forfattar Marit Eikemo har med sin siste roman Vi er brødrene Eikemo skapt ei underhaldande og rørande forteljing om eit hus, ein familie og ein industristad.
Ho vaks sjølv opp i huset som handlinga sirkler kring, og boka er ein sørgjesong og ei kjærleikshistorie om alt som går tapt, om det som formar oss og om krafta som held oss i live.
Marit Eikemo mottok Amalie Skram-prisen 2017 for sin forfattarskap, og var festspeldiktar på Dei nynorske festspela 2018. I 2019 mottok ho Samlagsprisen.
Gratisbillett hentes på hoopla.no!

Boklansering: Kjøpstaden på Veøya. Middelalderbyen som forsvant.
Romsdalsmuseet ønsker alle hjertelig velkommen til gratis boklansering av boka «Kjøpstaden på Veøya. Middelalderbyen som forsvant».
I middelalderen var det en kjøpstad på Veøya, som en av bare 13 i Norge på denne tiden. Etter at middelalderbyen forsvant i senmiddelalderen, etterlot den seg en rekke spørsmål.
Artiklene i boka er skrevet på bakgrunn av et seminar om Veøya som kjøpstad og handler blant annet om oppkomst og avvikling av kjøpstaden, forskningshistorien, de fysiske spora, hvilken rolle kjøpstaden spilte, og hvilke nettverk som var knytta til Veøya. Bokprosjektet er et samarbeid mellom Møre og Romsdal fylkeskommune, NTNU Vitenskapsmuseet og Romsdalsmuseet, og utgivelsen er nummer 12 i serien Vitark.
På arrangementet vil redaktørene (Kristoffer Dahle, Mads Langnes, Arve Nytun og Bernt Rundberget) presentere boka, artiklene og prosjektet.

Ishita Barua
Gjennom historier og eksempler fra egen forskning og fra legekontoret forklarer lege Ishita Barua hvordan kunstig intelligens fungerer. Hun viser hvordan kunstig intelligens brukes i dag – og ikke minst hvilken utvikling vi har i vente.
Arrangementet er gratis, men publikum må hente ut billetter her.

Peder Kjøs: Du kan få det bedre
I foredraget forteller Peder Kjøs om hva som har hjulpet ham – i håp om at det også kan hjelpe deg. For å få det bedre med seg selv, tar den erfarne psykologen Peder Kjøs i bruk kunnskap, erfaringer og metoder han har opparbeidet seg gjennom sitt virke som terapeut.
Arrangementet er gratis men publikum må hente ut gratisbilletter her.

Ping Pong og Poesi
Vil du kåres til Moldes fjerde pingpongmester i amatørklassen? Eller trenger du bare et sosialt pusterom fra hverdagens mas og kjas? Ta helg med vennegjengen eller kom alene og få nye venner i løpet av kvelden.
Det rigges opp to konkurransedyktige bordtennisbord i stemningsfulle omgivelser og hele Moldes voksne befolkning inviteres til fredagsturnering. Enten du vil spille eller bare være tilskuer: Ta helg med pingpong og poesi. Fri entre!

Alf van der Hagen om Ingvar Ambjørnsen
I 2023 kom den kritikerroste samtaleboken "Ønsk meg heller god tur" hvor Alf van der Hagen gjennom ni lange kvelder og netter i Hamburg fikk Ingvar Ambjørnsen til å fortelle om sitt liv i åpenhjertige samtaler. Nå kommer van der Hagen til Molde for å holde foredrag om Ingvar Ambjørnsens liv og forfatterskap.
Arrangementet er gratis, men publikum må hente ut sine gratisbilletter her.
Bjørnsonfestivalen 2024
Bjørnsonfestivalen arrangeres i perioden 4. til 8.september. Du finner informasjon om program og billetter på festivalens hjemmesider.
Bjørnsonfestivalen 2024
Bjørnsonfestivalen arrangeres i perioden 4. til 8.september. Du finner informasjon om program og billetter på festivalens hjemmesider.

Boklansering - Stjålet venn - Endre Ruset
Endre Ruset lanserer sin nye diktsamling «Stjålet venn» utgitt på Flamme Forlag!
Boken rommer sorgmuntre dikt om å se seg tilbake i livet, og å minnes en venn som ble borte for tidlig. Det blir store litterære og musikalske overraskelser fra fjern og nær. DJ Samme Ulla spiller opp til dans etter arrangementet.
Arrangementet er gratis og åpent for alle
Bjørnsonfestivalen 2024
Bjørnsonfestivalen arrangeres i perioden 4. til 8.september. Du finner informasjon om program og billetter på festivalens hjemmesider.

Livepod: Bøker, ball, Bakenga og bønder
På Fuzzy Platebar møter du forfatter Eivind Hofstad Evjemo, som nylig har skrevet «Mushaga Bakenga: Drømmen og skyggen».
Foto: Aksel Sandvik
Evjemo er hyllet for flere av sine utgivelser, og mottok blant annet Bjørnsonstipendet i 2013 for «Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet». De siste årene har han tematisert norsk landbruk i sine bøker.
Evjemo skal samtale med programlederne av podkasten «Menn som stirrer på bøker»; Alexander Grimstad og Yngve Hustad Reite.
Det blir en kveld som handler om fotball, om den norske bonden, og om et liv med litteratur.
"Menn som stirrer på bøker" er en podkast hvor Alexander og Yngve forteller om bøker de liker, med et håp om å vekke leselyst blant lytterne
Bjørnsonfestivalen 2024
Bjørnsonfestivalen arrangeres i perioden 4. til 8.september. Du finner informasjon om program og billetter på festivalens hjemmesider.
Bjørnsonfestivalen 2024
Bjørnsonfestivalen arrangeres i perioden 4. til 8.september. Du finner informasjon om program og billetter på festivalens hjemmesider.

Hervikseminaret
Årets tema er: VERDIEN AV POESI
Programmet vil handle OM poesi, og vil gi opplevelser AV poesi. Det blir åpning for bidrag fra publikum - både som korte, forberedte innlegg etter forhåndsavtale med programleder, og veldig korte, spontane synspunkt og spørsmål. Tidsramma for seminaret er satt fra avreise med ferja VÅGSØY fra Molde 09.30 til deltakerne er tilbake på ferjekaia i byen 1730.
Billetter a kroner 630,- kan kjøpes her.


