Banker og bussholdeplasser: Hindrer de Moldes byliv å blomstre?

av Samuel Pettersson

Molde sentrum blomstrer med nye restauranter, barer og en revitalisert sjøfront som skaper en sjarmerende atmosfære. Men hvorfor må banker, som er åpne i kun fire timer daglig og stadig blir mer digitale, ta opp verdifull plass på gateplan? Og er den store bussholdeplassen fortsatt nødvendig? Det er på tide å tenke nytt for å skape et mer levende og attraktivt bybilde.

Foto: MoldePuls

Er det virkelig nødvendig at banker som er åpne i fire timer i løpet av en dag, og som blir stadig mer digitale, skal ta opp plass på gateplan midt i sentrum?

Joda, Molde har blitt mer urbant og mangfoldig de siste årene på mange måter. Det har blitt et relativt godt utvalg av restauranter, og det dukker stadig opp nye barer og aktiviteter. Sjøfronten har definitivt gitt byen et løft og gitt en mer «middelhavsk» atmosfære. Hadde vi klart å gjøre noe med fasaden til de grå, slitne etterkrigsbyggene der, så hadde det virkelig begynt å ligne på noe. En trenger ikke være noen stor estetiker for å skjønne at brorparten av byggene på sjøfronten øst verken er arkitektoniske eller koloristiske perler. Jeg håper at fargepalletten klarer å jobbe seg bort til den østlige delen av sjøfronten etter hvert. Noen av byggene i Storgata har den senere tid fått et kosmetisk løft og et strøk maling; de har blitt betraktelig mye friskere. Thon Hotell og byggene foran Rådhuset er gode eksempler i så måte.

På sjøfronten ligger nå Smile, Kompis, Milano og Brygga. Men så har du SMN som klarer å ødelegge det som kunne blitt en fin, sammenhengende restaurantrekke. De er åpne mandag til fredag fra 10 til 14, og det er ikke akkurat mange parkeringsmuligheter på sydsiden heller. Svært spesielt, spør du meg.

For noen år siden forlenget mesteparten av Molde sentrum åpningstidene sine til klokken 18, for å få et mer levende sentrum. Sånn sett er det i mangel av bedre ord rart å la banker legge beslag på lokaler som kunne bidratt til et mer levende bybilde.

Sparebanken Møre annekterte for noen år siden lokalene til tapasrestauranten «På Hjørnet», også på gateplan midt i Storgata. Jeg mener ikke at det skal være en bar, kafé eller restaurant i nnenfor en meters rekkevidde til en hver tid, men jeg tviler sterkt på at banker og tilsvarende institusjoner er det som trekker folk til sentrum.

Et eksempel til etterfølgelse derimot; DNB flyttet ut av lokalene i Storgata 25, og skal inn i toppetasjen i Macé-kvartalet.

At Horsgaard ikke har våknet og slengt seg på og blitt restaurantvirksomhet kan antakelig skyldes at de har behov for nærheten av havnen med tanke på mottak av varer. Når det er sagt, ville ikke Molde hatt vondt av en restaurant som spesialiserer seg i sjømat, etter min mening. Jeg synes markedet er ganske mettet når det gjelder pizza og burgere – no pun intended.

Og når vi nå først er på bussholdeplassen – hvor vi har et vanvittig stort areal som ikke kommer til sin rett – ser du til Ålesund, er deres bussholdeplass redusert til et busstopp. Kanskje bussholdeplassen var nødvendig i sin nåværende form på et tidligere tidspunkt, før bussene begynte å kjøre lengre pendelruter. Dette området kunne vært utnyttet på en helt annen måte, spesielt med tanke på de nye fasilitetene som nå ligger rundt dette området. Det kunne blitt et fint grøntområde, uteareal eller en forlengelse av de serveringsstedene vi allerede har der - men dette overlater jeg til folk som er mer kompetente enn meg selv på utvikling.

Jeg mener at aksjonærene VY Buss AS, Fjord1 AS, Atlantic Auto AS og Veøy Holding AS bør gå sammen med Molde kommune og Molde sentrum og begynne å leke seg med en tanke som skal kunne føre til en ny, levende lunge i hjertet av Molde. Og hva så med bussene? Det burde kunne etableres en god infrastruktur for både pendelbusser og fjernbusser på det parkeringsområdet som i dag ligger rett nord for fergekaia i Kåre Solhjells veg.

Men for all del, vi kan jo fortsette å klemme inn all finans, forsikring og andre tråkige greier (hvor nesten all kommunikasjon foregår digitalt uansett), så kanskje vi klarer å bli den norske varianten av finansbyen Frankfurt. Det hadde jo vært fett det også.

Forrige
Forrige

Bilder og kommentarer fra Raumarock på lørdag

Neste
Neste

O`Learys med omsetningsrekord i kjeden under jazzfestivalen