Bryhn og Bergem stiller ut hos Galleri S: Kan dadaismen knuse fascismen?
Karl Bryhn og Per Olav Bergem
Foto: MoldePuls
Kunstnerne som utfordrer kunsten: Karl og Per Olav om teknologi, fragmentering og dadaisme
Søndag 30. mars åpnet Karl Bryhn og Per Olav Bergem utstilling hos Galleri S på Kleive. I en tid hvor teknologiens innflytelse stadig vokser og samfunnets uro preger kunstneriske uttrykk, møtes Karl og Per Olav i en utstilling som kombinerer det tradisjonelle med det moderne. Der Karl benytter seg av fotogrammetri for å skape sine unike bilder, arbeider Per Olav med collage og readymades som bringer hverdagsmaterialer inn i kunsten. Begge kunstnerne har utviklet særegne metoder som utfordrer både dem selv og betrakterne.
I denne samtalen forteller de om sine kunstneriske prosesser, inspirasjoner og hvordan de forholder seg til samtidens komplekse virkelighet.
Karl Bryhn - «Full transparency»
Tradisjon vs. Modernitet: En naturlig del av prosessen
"Jeg har vokst opp med å lage bilder på en datamaskin like mye som på lerretet så det hadde vært å gå mot min natur å ikke bli informert av mulighetene og forskjellene. Nå vet jeg ikke om løsningen ville være å lage en ‘vev-printer’ heller, men for min del åpner det for et vell av nye metoder å jobbe på som bedre resonnerer med samtiden min og dermed også tolker den bedre," sier Karl.
Per Olav på sin side kombinerer ulike teknikker og ismer i sine malerier. Han beskriver sin prosess som lekende og fandenivoldsk, uten respekt for det gyldne snitt. Samtidig har han funnet inspirasjon i både den klassiske malertradisjonen og moderne tyske ekspresjonister som Baselitz, Kippenberger og Albert Oehlen.
"Jeg flesker på med et rikt materialbruk og flere teknikker, og smelter flere ismer inn i samme bildet om jeg vil. Tvetydighet og motstanden i den moderne og postmoderne kunsten får meg til å snu hodet," forteller Per Olav.
Fragmentering og tilfeldigheter: En måte å tolke virkeligheten
Per Olav Bergem - Antichrist , hver Torsdag / også jeg er Amerika’ 120x100 cm olje og collage på lerret
Begge kunstnerne er opptatt av fragmentering som et uttrykk for samtidens komplekse virkelighet. Karl ser sine pseudofigurative bilder som en refleksjon av «fraværet av det konstante» og nødvendigheten av å navigere i flere subjektive sannheter samtidig.
"Motivene mine kommer til ved stort sett kun å se etter former i tre dimensjoner med potensiale til å bli noe. Men siden prosessen min er så preget av å reagere på uventede resultater i alle leddene, blir det mye informert gjetning på hva som kan lede til noe. Det liker jeg godt," sier Karl.
Per Olav er også fascinert av tilfeldigheter i prosessen. Han lar gjerne malingen renne i uventede retninger og omfavner det uferdige i bildene.
"Jeg liker det uferdige i bildet, det er litt som tregreps-punk. Jeg lar tilfeldighetene stå om det fungerer mot det som er gjort tilsiktet," sier Per Olav.
Kunstens rolle i en kaotisk samtid
For både Karl og Per Olav er kunstens rolle i dagens samfunn en kilde til refleksjon. Per Olav peker på hvordan dadaismen har fått en ny relevans i møte med fascismens fremvekst og verdens uro.
"Mine bilder har fått en dæsj dadaisme over seg til denne utstillingen. Dadaisme mot fascisme. Fascismen har fått en ny renessanse, Trump er tilbake i manesjen. Verden er i kne. Klart dette påvirker innholdet i kunsten nå," sier Per Olav.
Karl ser også hvordan kunsten hans uunngåelig preges av verden rundt ham, selv når påvirkningen er underbevisst. Samtidig ønsker han at betrakterne skal få oppleve noe uventet gjennom kunsten.
"Jeg håper jeg har klart å vise noe som validerer en uventet måte å betrakte noe på, slik at publikum da kan være klar for enda et steg på veien. Og at det ikke var kjedelig," sier Karl.
Gjennom teknologi, collage og tilfeldigheter skaper de kunst som inviterer til refleksjon, undring og – kanskje viktigst av alt – lek.
Foto: MoldePuls
Ut av kunstnerens hender og inn i galleriet
Både Karl og Per Olav beskriver kunstverkene sine som noe som til slutt lever sitt eget liv, uavhengig av deres egne intensjoner. Når de først er oppe i galleriet, overlates de til publikum.
"Jeg håper jo at noen får noe ut av bildene våre, om ikke ved første gangs kikk. De er nå ute av mine hender og er oppe i galleriet der de skal leve sitt eget liv en stund," sier Per Olav.
“Jeg håper jeg har klart å vise noe som validerer en uventet måte å betrakte noe på, slik at publikum da kan være klar for enda et steg på veien. Og at det ikke var kjedelig,” forteller Karl.
Utstillingen finner du i Galleri S på Kleive, og den står til og med søndag 13. april.