Daniel Herskedal ute med album: Call For Winter II

“Min favorittlyd er total stillhet”

27. september slapp Daniel Herskedal albumet Call For Winter II.

av Samuel Pettersson

Foto: Knut Aaserud

Daniel Herskedal er for tiden i Sveits på turné med Marja Mortensson. I dag, fredag 27. september slapp han albumet Call for Winter II: Resonance som bygger videre på hans unike stil, hvor han blander tuba og basstrompet med klassisk og verdensmusikk.

Albumet ble komponert og spilt inn i en fjellhytte nær Røros, med et sentralt tema om håp midt i turbulente tider. Herskedal dykker dypere inn i både følelsesmessig dybde og kunstnerisk uttrykk, og albumet reflekterer hans stadig utviklende kunstnerskap, med filmatiske, improviserte toner som bygger bro mellom neo-klassisk og verdensmusikk.

Vi rakk en kjapp prat med han mellom konserter i Sveits og Europa for øvrig.


Daniel Herskedal

Call For Winter II.

27. september 2024

Edition Records

Medvirkende:

Daniel Herskedal - Tuba, basstrompet

Komponert av Daniel Herskedal

Produsert av Daniel Herskedal
Utøvende produsent Dave Stapleton

Innspilt av Daniel Herskedal i en hytte i fjellene nær Røros, Norge, 29. februar - 4. februar 2024
Mikset av August Wanngren i Virkeligheden, februar 2024
Mastret av Sofia von Hage og Thomas Eberger hos Stockholm Mastering, mars 2024


Call for Winter II: Resonance har et dypt emosjonelt og stemningsfullt uttrykk. Hva inspirerte deg til å skape dette prosjektet?

 

Plata bygger videre på det første Call for Winter-albumet, som igjen sprang ut fra låta The Mistral Noir fra ni år tilbake. Den låta førte til mange samarbeid med både filmmusikk, teaterregissører og dansere - som har vært med på å utvikle min musikk.  Jeg ville dykke dypere i den verdenen, hvor jeg spiller alle instrumenter selv. På Call for Winter II står jeg for produksjonen selv. Jeg tenker at noen låter skal låte som et kor, andre som kirkeorgel, eller et symfoniorkester. Jeg tenker ikke så mye på hvilket instrument jeg spiller på, eller hva folk nødvendigvis forventer å høre.


Temaet for albumet er håp, og er komponert under turbulente tider. Hvordan klarte du å balansere den globale usikkerheten med din egen personlige glede i musikken?

Jeg har turnert i Midtøsten, blant annet Syria, Palestina og Libanon. Jeg tror de fleste blir påvirket av det som skjer der, og det som har foregått i lang tid - enten man har vært der eller ikke. Jeg kjenner folk som bor i disse områdene, og verre blir det om man har vært der eller kjenner folk derfra. Man får kanskje et større mørke og kjenner på mer frustrasjonen og håpløsheten av den grunn. Under innspillingen i den samme perioden ventet vi vårt andre barn - og det er jo selve symbolet på håp. Man kan si at jeg hadde med meg begge disse temaene da jeg skulle skrive og spille inn plata.

Du valgte å isolere deg i en fjellhytte for å komponere og spille inn. Hvordan påvirket dette miljøet kreativiteten din?

Jeg dro til denne fjellhytta for å stenge verden ute - bare kunne fokusere fullt og helt på å lage musikken. Jeg ville ut av den daglige rutinen, jobbe mot ett mål, og ha maks ro. Når det er sagt slipper man ikke unna seg selv - så man tar jo med seg de følelsene man bærer på.

Jeg har spilt inn mange plater i mer urbane miljøer, Oslo og Trondheim blant annet. Men når du kommer ut i naturen, får kjenne på fred og ro så senker pulsen seg. Det er mindre ytre påvirkning, og mer tid til å fokusere bedre. Jeg fikk anledning til å grave dypere ned i mitt eget kunstnerskap.

Så er det er noe med hvordan lyder man liker; min favorittlyd er total stillhet, etterfulgt av bølger som slår mot land på en solid andreplass. I fjellet på hytta hadde jeg total stillhet rundt meg -hver tone man spiller skal være av betydning, og fortjene plassen sin. Det hele var nokså meditativt, og jeg opplever at det slettes ikke er noe hastverk i musikken på denne plata.

Du har nevnt at melodiene dine ofte er påvirket av samarbeid med vokalister og tradisjonelle musikere. Hvordan former disse samarbeidsopplevelsene musikken din?

Jeg har jobbet mye med arabiske musikere,  og arabisk musikk -  som har en litt annen tonalitet. Den er ikke matematisk utregnet, men er utviklet gjennom hundrevis av år, og har overlevd fra generasjon til generasjon. Dette er et kvalitetsstempel jeg er opptatt av - musikk som har overlevd tiden. Det virker utrolig kraftfullt for meg å gå inn i tradisjon - det samme i samisk musikk, gjennom samarbeid med min samboer Maria Mortensson. Vi møttes  først som musikere. Det har preget måten jeg spiller på, man kan kalle det «joikete»: Hele måten man angriper på, hvordan man spiller overtoner, og fraserer. Det er som at jeg glemmer at jeg spiller blåseinstrument,  og bare lar musikken styre. Emilie Nicolas har også hatt innflytelse på meg. Spor to på plata «Is The Midnight Sun the Same Sun?”  er fraseringen en direkte konsekvens av vårt samarbeid. Jeg skal ikke kalle det pop-musikk, men det er en veldig mye pop-influert frasering.

Hva håper du at lytterne sitter igjen med etter å ha hørt albumet, både musikalsk og emosjonelt?

Jeg håper at det treffer både musikalsk og emosjonelt, men mest av alt håper jeg at lytterne opplever det som ærlig musikk. Det skal være direkte fra meg til lytteren. Jeg prøver, kanskje spesielt i solo prosjektet mitt å være dønn ærlig. Totalt filterløst, rett fra sjela. Jeg håper at dette er noe lytterne også kjenner på – jeg vil at de blir med på reisene og historiene som jeg har vært på.

Daniel Herskedal på A-Trane i Berlin 2019

Foto: MoldePuls

 

Hva gjør du i Sveits, og med hvilket prosjekt er du der med?

På turné med Marja og har spilt et konserter i Luzern, Rorschach og Bern. Hun har vært en av hovedrollene i en sveitsisk dokumentarfilm som heter “Beyond Tradition”. Før det har jeg vært på en ganske lang releaseturne med albumet allerede, som i første omgang var ferdig forrige fredag. Jeg har spilt rundt 20 konserter gjennom sommeren og frem til forrige uke – Tyskland, Sveits, Østerrike, Tsjekkia, Polen og Lichenstein.

Er det noen planer for Molde i nær fremtid?

Ingenting som er bekreftet foreløpig, men det bruker jo å skje. Generelt så er det nesten utelukkende utenfor Norge på turnéfronten om dagen. Agenten min er jo tysk, så det har vært mye Tyskland og omegn.

Albumet kan bestilles via Bandcamp

Forrige
Forrige

På tide med bind fem av Molde bys historie?

Neste
Neste

Permafrost med debutalbum 42 år etter de ble startet