Syd fyller 15 år: Og Artur Bleiken puster ennå

Denne uka fyller Syd på sjøfronten 15 år. I denne anledning er det et litt utvidet New Orleans HotSpot som i kveld presenteres på utestedet.

New Orleans HotSpot er på mange måter en slags videreføring og etterlevning av tradjazzbandet Artur Bleiken og Hans Jazzbeskjed, og har vært med Syd mer eller mindre i alle disse 15 årene, helt tilbake til da utestedet het Vinsj. Jo da, utskiftningene i bandets besetning har vært omfattende siden oppstarten på første halvdel av 70-tallet, og av dagens «faste» kjerne er det bare trommeslager Bjørn Friisvold som stadig holder det gående.

Artur Bleiken på vei til New Orleans og USA i 1978 - en tid da Jimmy Carter var president i landet. Det var tider det. Foto: Rut Anne Isdahl/Nasjonalbiblioteket.

I forbindelse med kveldens seanse har man imidlertid også hentet inn Jan Inge «Mella» Melsæter, slik at det faktisk er to medlemmer fra originalbesetningen som blir med. I tillegg har man på «Mellas» anbefaling hentet inn det unge vokaltalentet Marlen Tjøsvoll.

I dag er det stort sett Trond Aunan som trakterer tangentene når det er New Orleans HotSpot på Syd, noe det er omtrent én gang i måneden. Så også i kveld når de henter Artur Bleikennavnet frem igjen. For med unntak av en drøy tiårsperiode forut for oppdragene på Syd startet, har Bleiken faktisk eksistert sammenhengende i hele perioden. Trond kjenner mye av historien om hvorfor akkurat Syd ble Moldes faste sted for tradjazz.

- Det var Tobben Farstad som gikk i dialog med Jan Erik Nyland for 14 år siden, det het vel ikke Syd da, det het Vinsj, om det var mulig å ha et sted å spille. Og det var JE interessert i og la forholdene til rette. Så til og begynne med var Tobben og Ola Lie med. Det begynte vel litt som en New Orleans jam. Det er litt Moldes New Orleans, det som skjer der nede. Og så har det kommet litt musikere og bidratt til at det har blitt noen jammer underveis, også.

Nå om dagene er det Trond Aunan som trakterer tangentene i Artur Bleiken og Hans Jazzbeskjed. Foto: Samuel Pettersson.

Og akkurat i kveld opptrer de under navnet Artur Bleiken og Hans Jazzbeskjed igjen.

- Opp mot 5.november har vi vært i litt ekstra dialog med Jan Erik som ville at vi skulle finne på noe ekstra i forbindelse med jubileumet. Og da satt vi oss ned, tenkte litt, før vi altså gikk i dialog med Mella, som også blir med nå på tirsdag. Så denne gangen er det Artur Bleiken som kommer. Med gjesteartister.

Femti år er lang tid. Men kanskje ikke i et tradjazz-liv? For låtutvalget har ikke nødvendigvis endret seg nevneverdig siden starten. Og det er heller ikke slik at dette er en gjeng som skriver nye låter for bandet hver dag.

- Låtene er hentet fra «New Orleans-boka». Det er så mye bra som er skrevet, så vi har ikke tatt oss jobben med å skrive noe eget. Du kan si at Bleiken har vært veldig lojal mot det Bleiken var til å begynne med; det skal være en del av New Orleanstradisjonen, altså den gamle tradisjonen, så vi spiller vårt eget Bleikenstoff basert på det Bleiken som var for 40- 50 år siden.

Den som tror at Beiken-bandet nå skal dukke opp på hvert gatehjørne fremover, må nok tro om igjen. Mange opptredener er det ikke for tiden.

- Det er lite. Vi har et og annet oppdrag i nærheten, Storyville Jazz Clubs kafeer noen ganger, vi har vært på Vestnes på jazzklubben og spilt der, så det er ganske så lokalt.

Har det noen gang blitt tatt ille opp av medlemmer i originalbesetningen at det har kommet inn nye folk som har inntatt plasser og så har bandet gått videre med samme navn som om ingenting har hendt?

- Nei, det har stort sett gått veldig greit. Det har vært ganske naturlige utskiftninger. Og så har det vært en del vikarer. Nå nylig var for eksempel Frank Iversen med og vikarierte for «Lille-Finn» på banjo. Dritflink og stødig som pokker.

 Hvem er det som kommer og hører på Artur Bleiken – finnes det et DNA her?

- DNA`et er voksent; grått hår og oppover. Dessverre. For det her er jo lavterskelmusikk, hvor vi burde hatt et større tilfang av yngre publikummere.

Ja, for dette er jo egentlig jazz for folk som ikke liker jazz?

- Ja, det kan du si. Du kommer inn på en ganske lav terskel. Det skal noe til å ikke like det. Det er rytmisk, det er tut og kjør og mye som skjer.

Petter Haakon Pettersson

 

Forrige
Forrige

Nå kommer Rød Sportsbar

Neste
Neste

Molde Mundo: Alle skal med - også barna!