Et samlet Norden er ikke å forakte

Torsdag kveld var det i Storyville duket for storfint besøk fra Sverige, med det svensk-danske, og bittelitt norske, bandet Amanda Ginsburg Kvartett.

Amanda Ginsburg ga ut sitt første album i 2018, Jag har funderat på en sak, og har siden det gitt ut I det lilla händer det mesta i 2020, Everybody loves you sammen med Andy Fate i 2023, og Tur att jag kan skratta i 2024. Det nyeste albumet var hovedingrediensen i gårsdagens konsert i Storyville, men sanger fra de tidligere albumene dukket også opp.

Det er alltid stort for oss i lille Molde å få besøk fra utlandet, og Amanda Ginsburg virket også veldig glad for å være i tilbake i Norge for andre gang. Hun tøyset med at det gikk helt fint å snakke svensk her, mens det med danskene (for eksempel sine to danske bandmedlemmer) ofte går mer trått. Kveldens hovedbudskap var viktigheten av å kunne skratta, som også det nyeste albumet baserer seg på. I en verden som blir stadig mer latterlig, skulle hun ønske at flere kunne skratta, og ikke minst skratta åt sig själv! Amanda Ginsburg var virkelig en historieforteller, både i og utenfor musikken. Sangtekstene handlet om de hverdagslige, små gledene, og nesten alle sangene fikk en fin introduksjon om hvor hun hentet inspirasjonen fra, og satte sangen i en større kontekst. Kveldens kanskje fineste inspirasjon til sangtekst, kom fra skiltningen om bord fergen til Gottland, som Ginsburg har plukket opp og brukt til den fine sangen «Du är en del av någon annans upplevelse».

God mottakelse for Amanda Ginsburg og hennes kvartett i Storyville onsdag. Foto: Annlaug Gerritdina Pijfers.

Bandet, bestående av Filip Ekestubbe på piano, Snorre Kirk på trommer, og Anders Fjeldsted på bass, var av den tradisjonelle sorten, med walking bass, både visper og stikker på trommene, og fine og tydelige pianounderlag. Særlig Ekestubbe på piano, fikk vist seg frem med soloene sine denne kvelden, men også Kirk og Fjeldsted fikk vist seg frem med flere lekne call and response-soloer. Ginsburg briljerte ved flere anledninger med sin scatting, særlig imponerende unisont med pianoet. Kvartetten spiller videre på en jazzsangtradisjon som våre naboer i øst er så dyktige på, og særlig sangen «Havsmelodi», hadde flere referanser til den gamle jazztradisjonen. Først og fremst fordi den gikk i 5/8-takt og dermed gav et klart hint til Take five, når teksten i tillegg nettopp handlet om å ta en pause, og nyte å bare ha fri. Videre sang hun om «Att angöra en brygga», en klar referanse til Monica Zetterlunds sang og komedie fra 1965.

Til tross for den klart tradisjonelle linjen, er Amanda Ginsburg selvfølgelig et produkt av tiden hun/vi lever i, og flere av tekstene hadde mer moderne og tidsriktige referanser, tilpasset vår nye, digitale tidsalder. For eksempel i sangen «Romans på distans», som man etter hvert skjønte ble skrevet under pandemien;

Romans på distans
Vilket trams att bara träffas någonstans
I fucking cyberspace igen

Men snart må vi hoppas
Att vi hör ifrån Tegnell
Att vi en kväll kan ses IRL

Nå, fem år etter pandemiens utbrudd, er vi veldig glade for å kunne ha besøk fra svenske og danske naboer, og Amanda Ginsburg sørget for at de rundt 60 publikummerne fikk en koselig og lun kveld i Storyville. Takk og pris for at vi denne kvelden kunne få skratta sammen med Amanda Ginsburg IRL!

Neste
Neste

Mitt kulturliv: Per Gammelsæter