- Det er utrolig fristende å fortsette å jobbe stort

Ola Kvernberg trives i store formater og har den siste tiden hatt med seg Kristiansand symfoniorkester og seks jazzmusikere på scenen.

Komponist og multiinstrumentalist Ola Kvernberg slapp i sommer albumet Steamdome III: Beyond the End. Dette var altså det tredje albumet i Steamdome-formatet. Denne gangen tok han sine trofaste jazzmusikere med til et møte med et helt symfoniorkester. Albumet har fått meget god mottakelse. 

Beyond the End ble første gang oppført under Olavsfestdagene i Trondheim sommeren 2023. I midten av august ble stykket fremført for andre og tredje gang. Først på Kilden konserthus i Kristiansand og så på Sentrum Scene under Oslo Jazzfestival. Begge med Kristiansand Symfoniorkester og seks jazzmusikere på scenen.

Ola Kvernberg trives (også) i store formater. Her med Kristiansand symfoniorkester. Foto: Kjetil Gjelsten.

MoldePuls har tatt en prat med mannen i sentrum av Steamdome: Ola Kvernberg fra Fræna. Samtalen gikk noenlunde slik:

Tilbakemeldingene fra publikum i Kristiansand og Oslo har vært svært positive. Hvordan opplevde du konsertene?

- Åh! Jeg er utrolig fornøyd. Det her har vært som en fantastisk tretrinnsrakett. Først premieren i Trondheim, i fjor sommer: det var et kjempe-kick! Det var første gangen jeg var fullstendig våken under premieren av et slikt stort verk. Hvis du forstår hva jeg mener. At jeg fikk med meg hva som foregikk, samtidig som jeg stod midt i det. Det var et stort høydepunkt. Og så å få framføre stykket med symfoniorkester nå igjen, etter at plata er ute, for publikum som kjenner musikken… ja, det gjør det annerledes. Fantastisk i Kristiansand- og på Sentrum Scene, med det store entusiastiske publikumet… jeg er så fantastisk fornøyd!

 Har stykket endret seg siden det første ble framført i fjor?

- Litt har det endra seg siden premieren. Da var det litt friere. Så tightet jeg det opp litt til plateinnspillingen. Nå pønket vi opp partier, og la inn noen friere grooves for sekstetten. Altså partier uten orkesteret.

Dere har nå framført stykket på tre helt ulike arenaer. Først en stor utendørs festivalscene, med publikum som ikke har hørt musikken, så en konsertsal, og tilslutt på en rockeklubb under Oslo Jazzfestival. Blir musikken dere spiller forskjellig på forskjellige arenaer?

- Definitivt forskjellig! Det er uunngåelig. Men det er ikke slik at den konserten som var den største spilleopplevelsen nødvendigvis er den som låter best på et liveopptak. Jeg vet ikke hvordan det er for disse konsertene altså. Jeg har ikke fått hørt på dem ennå.

Det ble ikke noen selfie sammen med hovedartisten på denne gjengen, men de ble i alle fall tatt bilde av. Av hovedartisten. Foto: Ola Kvernberg.

- Jeg ønsker egentlig å oppnå et slags stockholmssyndrom med publikum, de har løst billett, ordna barnevakt, funnet parkering… på mange vis fanget i konsertsalen. Vi ønsker at de skal elske opplevelsen. Kameraten min, Stian Carstensen, som jeg spiller mye med, har lært meg at en konsert har mange lovnader. Steamdome III begynner med en overture som lover utrolig mye. Både melodisk og trøkk - nesten en høytrykkspyling av ørene. Men det gir også nådeløse muligheter til å innfri. Man må bare levere!

- Jeg husker jeg var på en konsert med Motorpsycho for lenge siden. Før jeg ble ordentlig kjent med dem, og jeg akkurat hadde begynt å like dem. De gjør jo sin egen greie, og det er bra. Så etter en time og tre kvarter følte jeg at vi var nede i en dump, på en måte. Men så et kvarter etterpå kom vi alle inn i et slags fellesskap, en kollektiv enhet. “Vi er her fremdeles og det er utrolig bra!” Noe slikt følte jeg vi oppnådde skikkelig på Sentrum Scene, der publikum stod og trykket energi mot oss.

Hva føler du for å jobbe videre med nå da? Noe enda større eller tilbake til trioformatet, kanskje?

- Jeg har ikke tenkt så mye på hva jeg vil skape nå. Men det er utrolig fristende å fortsette å jobbe stort. Altså ikke nødvendigvis med så mange musikere, men jeg er stadig fascinert av den kompositoriske storformen, selve konsert/plate-formatet. En helaften. Det gir en fantastisk tilfredsstillelse.

Ola Kvernberg fotografert av Nina Djærff.

Steamdome I og Steamdome II ble framført i Molde i henholdsvis 2016 og 2021. Er det noe håp for at vi får oppleve Steamdome III en gang her også?

  • Jeg håper jo at vi får spilt tre’ern i Molde en gang også. Forhåpentligvis med fullt orkester. Men jeg har planer om å omarbeide stykket for Steamdome septett også. Så det blir muligheter for en litt annen versjon, som er enklere å reise med. Man skal aldri si aldri. 

Allerede i oktober drar Ola på tur med selve grunn-Steamdome, altså uten symfoniorkester. Planen er å spille musikk fra alle tre utgivelsene. Fire kvelder er allerede lagt ut til salgs. Ingen i Romsdal foreløpig. Men om man ønsker det, kan man oppleve Steamdome i Ålesund 10.oktober.

Men som om det ikke var nok med Steamdome, kommer det ikke mindre enn to strykekvintetter av Ola Kvernberg ut i høst. Det er to stykker som han har skrevet for Engegårdkvartetten (utvidet med seg selv på både bratsj og fiolin). Stykkene var skrevet før pandemien, og blir nå endelig gjort tilgjengelige. 

Den første, Hypnagogia, er allerede ute for strømming. Den andre, som har tittelen The Flight, kommer 20.september. 

God lytting alle sammen!

 

Finn Frode Fegth

Forrige
Forrige

Tuva Halse har mye på hjertet

Neste
Neste

Living Poets Society