Tuva Halse har mye på hjertet

23. august slapp tuvahalseband sitt andre album “nemesis/cruel”. Musikeren fra Molde er til en hver tid involvert i flere spennende prosjekter. I kveld torsdag 19 september spiller hun på Storyville sammen med Amalie + Øiseth/Pavlovic. Konsertstart 20.30.

av Samuel Pettersson

Foto: Astri Engthun


tuvahalseband

nemesis/cruel

23. august 2024

Fjordgata Records

Medvirkende:

Tuva Halse - synth, fiolin, vokal
Emil Storløkken Åse - gitar
Jakob Nordli Leirvik - vokal
Sara Fjeldvær - vokal
Oda Steinkopf - bass
Øyvind Leite - trommer
Veslemøy Narvesen - trommer

Cover art av Clémence Merouze.


Foto: Astri Engthun

Hvordan vil du si at denne plata er sammenlignet med dine tidligere arbeid? Både sonisk og inspirasjonsmessig.

Musikken på denne plata har et ganske annerledes uttrykk enn ting jeg har utgitt tidligere. Det har vel mest med det at jeg spiller mer synth enn fiolin, i tillegg til at det vokale står mer i fokus. Bandet tuvahalseband starta faktisk som et tekstskrivingsprosjekt for meg, og jeg har hentet inspirasjon fra visesjangeren i tillegg til det litt mer proggete hjørnet av jazzen. Mye av musikken min blir til ved at jeg sitter ved pianoet og synger, så jeg ønsket også å skape meg et rom hvor jeg kunne gjøre dette også i bandsetting i tillegg til å spille fiolin. Bakgrunnen til musikerne jeg har med og instrumenteringen har også forma uttrykket i stor grad. Med synth og el-gitar blir musikken tidvis mer rocka og "progga" enn mine tidligere utgivelser som gjerne har et mer akustisk og lavmælt preg. 


Når opplever du at du skriver best, eller er mest inspirert?

Det går litt i perioder! Men jeg må innrømme at jeg skriver nok mest og best når jeg er litt melankolsk av meg eller når jeg har mye på hjertet. Jeg setter meg gjerne ned ved pianoet når jeg har følelser som må ut. Nå på høsten går det jo mot mørkere tider, og der er kanskje i den perioden jeg pleier å være mest inspirert og produktiv.


Hvor kommer titlene fra? Det er nesten et gjennomgående poetisk eller «ordspillaktig» tone over titlene på plata.

Jeg prøver alltid å speile musikkens tematikk i titlene. Samtidig vil jeg kanskje at titlene skal være litt kryptiske og tvetydige, hehe! Platetittelen "nemesis/cruel" kommer av de to av låtene på plata som jeg føler beskriver kjernen i platas tematikk - ambivalente følelser og kjærlighetens mange sider. Flere av sporene på plata er introer eller interludes som har en direkte sammenheng med andre låter, og da har gjerne disse sporene titler som hinter til hverandre. 


Foto: Kristoffer Hylland

Hva hører du på for tiden?

Denne uka har jeg vært på turné i Finnmark og sittet mange timer på buss, og dermed hatt tid til å få sjekka ut mange album jeg ikke har hørt før. Har blant annet hørt på den nydelige live-plata til Ane Brun med Swedish Radio Symphony Orchestra ("Live at Berwaldhallen"), samt duoen Leagus sitt prosjekt med Nordnosk Jazzensemble ("Flora Eallin"). Fantastisk musikk og nydelige arrangementer! For tiden driver jeg og komponerer og arrangerer musikk for jazzorkesteret OJKOS - et verk som skal ha premiere i november i Oslo. Da er det supert med litt inspirasjon og idéer til hvordan man kan skrive bra for et stort ensemble. 


Hvordan ser høsten din ut musikkmessig, du er jo travel i utgangspunktet og nå er du jo nylig plateaktuell også?

Mye som skjer i høst! Jeg er heldig som får være med på en rekke ulike prosjekt, og hadde nylig en ukes turné med Sverre Gjørvad og Ensemble Noor. Denne uka spiller jeg konserter med singer-songwriteren Amalie Leirvik og band, og senere i oktober skal jeg på en liten turné med I LIKE TO SLEEP og Trondheim Jazzorkester. Har også en del på gang med egne prosjekter, og skal spille inn plate med både kvintetten min og Arne Torvik. I slutten av måneden slipper jeg plate med Bento Box Trio, og 2.oktober har vi slippkonsert på Victoria Nasjonal Jazzscene med Mats Eilertsen og Sissel Vera Pettersen - det blir skikkelig stas!


Du spiller i veldig mange forskjellige konstellasjoner - føler du at det er stor forskjell på den musikeren du bruker deg selv som fra konstellasjon til konstellasjon?

Som fiolinist føler jeg at jeg er veldig meg selv i alle konstellasjonene, selv om uttrykket på musikken kan være ganske forskjellig. Samtidig prøver jeg alltid å tilføre det jeg føler musikken trenger, og det er jo ikke alltid det samme. Noen ensembler krever også at jeg spiller på en litt annen måte for å kunne kutte gjennom lydbildet, feks med I LIKE TO SLEEP & TJO som har et ganske massivt uttrykk. I bandene hvor jeg synger og spiller mer synth har jeg gjerne en litt annen rolle enn som fiolinist, som gjør at jeg spiller på en annen måte. Men i bunn og grunn er jeg vel ganske meg selv i alt jeg gjør.

Forrige
Forrige

Historisk møte i Molde mellom Jonas Lied og Vidkun Quisling

Neste
Neste

- Det er utrolig fristende å fortsette å jobbe stort