Den komplette kombinasjon

Ursonaten, Die Ursonate eller Sonata in Urlauten er et dadaistisk lyddikt av Kurt Schwitters.

Den verdenskjente tyske avantgardekunstneren Kurt Schwitters (1887 – 1948) er representert i store gallerier over hele verden. På 1930-tallet bodde han mye i Molde, før den stedlige representanten for det nazistene kalte «Entartete Kunst», tvang Schwitters til å flykte til England i 1940.

 I Molde bodde og arbeidet han i en liten steinhytte – et tidligere sauefjøs – på Hjertøya. Schwitters skrev på denne tiden det dadaistiske verket Die Ursonate, som fremdeles fremføres på scener over hele verden. Mannen som muligens – utenom Schwitters selv – har bidratt mest til å gjøre Die Ursonate verdenskjent er den nederlandske vokalkunstneren Jaap Blonk. Der de fleste fremfører verket som en tekstopplesning, gjør Blonk den til en engasjerende teaterforestilling. Og det var denne vi fikk servert i naturskjønne omgivelser på Hjertøya torsdag formiddag.

Foto: Jan Granlie.

Die Ursonata ble komponert i forskjellige versjoner mellom 1923 og 1932. 1932-versjonen er tilgjengelig som et lyddokument tatt opp 5. mai 1932 i Stuttgart av Reichsrundfunkgesellschaft. Samtidig ble hele partituret publisert i utgave 24 av Schwitters magazinet Merz. Typografen Jan Tschichold designet skrifttypen for partituret. Hele innspillingen, utgitt på CD av WERGO i 1993 som «Original Performance of Kurt Schwitters», var det Schwitters sønn Ernst som fikk utgitt. Etter at Hans Burkhard Schlichting fra radioredaksjonen ved SWR allerede hadde gjort oppmerksom på dette i et brev datert 20. september 1999, ble dette bekreftet av en stemmesammenligningsrapport fra Jens-Peter Köster, ved Universitetet i Trier. Den nederlandske saksofonisten og bandlederen Willem Breuker og hans plateselskap BVHAAST ga ut en LP med Jaap Blonk i 1986. Men utgivelsen ble fjernet fra butikkene av opphavsrettslige årsaker. I 1993 ga Blonk ut en annen versjon av Die Ursonata på kassett under pseudonymet Reverof Zrem (leses baklengs!). Utgivelsesåret har blitt datert til 1998 av ukjente årsaker. Etter Kurt Schwitters sønn, Ernst Schwitters død i 1996 ble Blonks 1986-versjon gitt ut på nytt på en dobbel-CD sammen med en annen 2003-versjon.

Foto: Petter Haakon Pettersson.

Men nå sto han foran et dedikert publikum med Schwitters hytte i bakgrunnen, hytten han bodde i mens han var i Molde (med kun et par besøk i byen i uken og Hotell Alexandra, for å sove i skikkelig seng og få vasket seg).

 Dette er vokalkunst hvor man opererer med et språk som nesten kan minne om nederlandsk, men som er Schwitters eget språk. Men om vi ikke forsto ett eneste ord av hva han deklamerte og delvis sang, var det en ytterst fascinerende opplevelse å være til stede på. Blonk er en svært original vokalkunstner som strekker og drar i ord og vendinger, og som man enten oppfatter som det reneste tøv, eller man hører det musikalske og storheten i fremføringen. En særlig bedre formiddag, skal man kanskje lete lenge etter.

Foto. Petter Haakon Pettersson.

Rundt 200 mennesker hadde tatt turen til Hjertøya for å høre på Jaap Blonk. Foto: Jan Granlie.

Jan Granlie

Forrige
Forrige

Jazzrock fra 90-tallet, et fesjå for musikere

Neste
Neste

Audun Vinger fikk Molderosen