Tapp og Kork inviterer til Molde MiniMø: Smaker, stemning og høstkos under tak
«Vi håper folk er like sugne på et koselig event med masse gode smaker som vi er,» sier arrangørene bak Molde Miniølfestival, som ønsker å gi byens ølentusiaster en mer intim opplevelse i høstmørket.
av Samuel Pettersson
Hvis du synes det er lenge til juni og den neste ølfestivalen kan du glede deg til helgen: Fedag 11. oktober 16.00 - 23.00, lørdag 12. oktober, fra kl. 12:00 - 22:00 arrangerer Tapp og Kork ølfestival i det gamle kulturhuset. Det blir vel neppe den samme temperaturen som på torget i juni, men alt tyder på at det vil bli en hyggelig og mer intim setting inne på det gamle kulturhuset i helgen. Vi har snakket med Geir Monsås Knutsen om hva vi kan forvente på helgens ølfestival.
Hva inspirerte dere til å arrangere en miniølfestival i år, og hva skiller den fra den større festivalen på torget?
Vi ser at denne type festival er noe som favner bredt, det er langt fra bare ølnerder som kommer på ølfestival, men også mange andre i alle aldre og kjønn. I og med at festivalen på Torget arrangeres utendørs i juni ønsket vi å ha en litt mindre utgave på senhøsten. Det blir samme konsept, men litt færre bryggerier og en god del mindre kapasitet på antall gjester. Så er det selvsagt deilig å ha det innendørs i oktober.
Hvordan påvirker den mindre, innendørs settingen på Kulturhuset festivalopplevelsen sammenlignet med utendørsfestivalen?
Det gjør at det blir en litt mer intim stemning, og selvsagt er det ikke væravhengig, så her trenger en ikke å sjekke værmeldingen før en kjøper billett. Det vil også være litt færre bryggerier, men vi kompenserer også med å ha en liten kosekrok hvor vi har en miks av øl fra ulike bryggerier. Med ca 80 forskjellig øl tenker jeg at vi skal få tilfredsstilt de fleste.
Kan dere fortelle litt om hvilke bryggerier som deltar denne gangen, og hva festivaldeltakerne kan forvente av utvalget?
Vi har en miks av norske og utenlandske bryggerier, vi prøver alltid å plukke spennende bryggerier og føler vi treffer. Utvalget er som alltid bredt, i tillegg til spennende nye øl har vi mjød og sider, samt for de som har med seg følge som av en eller annen grunn ikke ønsker øl så kan de kjøpe vin. Det vil selvsagt også være flere typer "vanlig øl", altså pils tilgjengelig.
Hva betyr det for Tapp og Kork å ha internasjonale bryggerier med på festivalen?
Det er klart at internasjonale bryggerier ofte setter en spiss på festivalen og trekker nok til seg folk fra andre byer. Dette er selvsagt også med på å gi de norske bryggeriene flere gjester å servere sitt øl til, samt at de norske bryggerien kan hente impulser og ideer fra hva som skjer i utlandet.
Hvilke trender innen håndverksøl ser dere i år, og vil det være noe spesielt på festivalen som reflekterer disse?
Selv om de tropiske lettdrikkelige IPAene fremdeles er mest populære, ser vi en liten dreining mot "old school" IPA som fremdeles er fruktig, men har en distinkt bitterhet. Surøl/fruktøl har vært populært en stund, men nå ser vi at det dreier enda mer mot det ekstreme og kan sammenlignes med smoothie.
Hvordan har responsen fra det lokale publikum vært på tidligere ølfestivaler, og hva forventer dere av høstensarrangement?
Vi er overveldet over responsen på alle tidligere festivaler og med å flytte den utendørs til Torget har vi vokst til å være en av Norges tre mest besøkte ølfestivaler. Vi ser at stadig flere skjønner konseptet med muligheten for å kunne få små smaker av øl du aldri hadde kommet til å kjøpe ellers. I tillegg er jo dette ren kos og må for all del ikke forveksles med konseptet Oktoberfest hvor fokuset er å ha mest mulig øl i størst mulig glass. Du kan nesten si at det er det motsatte, flest (forskjellig) mulige øl i minst mulig glass. Forventningen til høstens, helgens, arrangement er moderate, vi bare håper folk er like sugne på et koselig event med masse gode smaker, som vi er.
Hva håper dere at festivalen gir tilbake til lokalsamfunnet og ølentusiaster i Molde?
Vi er alltid opptatt av bærekraft og samarbeid med lokale bedrifter, våre festivaler pleier å generere mye overnatting på hoteller og mye besøk på restauranter, og sikkert en god del handel ellers. Vi bruker også lokale leverandører så langt det er mulig, Oskar Sylte og Molde Live for å nevne noen. For ølentusiastene håper vi selvsagt at dette skal være en arena hvor de får smake mye nytt og forskjellig som gjerne ikke er tilgjengelig til vanlig.
I skrivende stund vil følgende bryggerier delta:
- Monkish Brewing Co. (US)
- Sudden Death Brewing Co. (DE)
- MonkeyBrew (NO)
- Cervisiam (NO)
- Lervig (NO)
- Hogna Brygg (NO)
- Wettre Bryggeri (NO)
- Sleeping Village (NO)
- Malmö Meadery (SE)
- Churcheim Brewing Co. (NO)
- Tapp & Kork (NO)