Nå kommer studentene tilbake!
Og da trenger de gode råd. Så denne artikkelen er mest for nye studenter, men vi vil tro at store deler av de innfødte også kan ha godt av litt reorientering.
I disse dager fylles byen igjen opp av studenter. Mange har allerede noen semestre bak seg, andre er helt nye både for skolen og byen. Rundt 1300 av studentene som kommer inn til Høgskolen i Molde er nye denne høsten. Det er stadig mange nasjoner som er representert i tillegg til de norske studentene – det kommer utvekslingsstudenter fra 12 land og masterstudenter fra 17. Antallet utenlandsstudenter har imidlertid gått noe ned etter at det for noen år siden ble innført graderinger på studentavgift/skolepenger. For studenter fra noen av landene kommer skolepengene opp i rundt 200 000 kroner pr år – altså før utgifter til bolig og øvrig livsopphold. Ikke så unaturlig at antallet fra en del nasjoner da går ned.
Men man skal ta vare på de som kommer. Fra før er vi her til torgs kjent for å klage på at de mange cruiseturistene som kommer til byen hvert år – godt over 200 000 i år også – ikke er særlig flinke til å legge igjen penger. Og tyskerne er visst verst. Mulig det, men om hver enkelt cruiseturist legger igjen ti kroner, så er også det et par millioner kroner i året. Og selvsagt legger de igjen mer enn ti kroner pr hode, disse turistene, som bare er her noen få timer. Om det skulle være så at de legger igjen 100 kroner pr hode er vi plutselig oppe i drøyt 20 millioner kroner i året, og da begynner vi å snakke om at de er med og bidrar til en del årsverk i byen. Og sannsynligvis legger cruiseturistene igjen en god del mer enn 100 kroner pr hode også. Men la det ligge akkurat nå.
De er ikke 200 000 stykker, de studentene som kommer nå. Og de er nok heller ikke like kjøpesterke som alle disse voksne damene med blått hår eller mennene med en ganske mørk hårmanke som noen ganger heller mot rødt (det sikreste tegnet på at den siste innfargingen av håret ikke var helt perfekt). Men en ting skal studentene ha; de er her mer enn noen få timer. Selv de av studentene som ikke kommer herfra opprinnelig, tilbringer gjerne 200 dager+ her i året. Og da kan man begynne å regne. De bor seg i hjel – leieprisene i Molde er ganske så anstendig høye for en småby å være – og om de ikke spiser og drikker seg hjel, bidrar også studentene til at gjennomsnittsvekten hos den voksne befolkningen har økt de siste tiårene. Så det må være helt klart; studentene bidrar til at hjulene går rundt i Molde.
Og hva gjør så vi for studentene – og er det mer vi kan gjøre? Og om vi er så heldige at noen av studentene fortsatt henger med og leser denne ganske lange artikkelen – konsentrasjonsspennet har visstnok degenerert en del de siste årene – hva bør du som student bite deg merke i med Molde? Hva forventer den jevne moldenser av deg og dere?
Vel, for å ta det siste først; du må komme deg ut i skog og mark, og for all del ikke se ned i bakken når du møter noen på din vei. Du hilser på vedkommende, selv om du aldri har sett hen før. Hilsing i naturen er obligatorisk, men vis for all del ikke for stor entusiasme på denne måten om du møter vedkommende på gata eller i butikken. Om du skulle være av den virkelig sporty typen, som kan tenkes å møte noen der du går over tregrensa er det ekstra viktig å hilse. Om du unnlater å gjøre dette kan du bli utsatt for corporal punishment, og det går stadig historier om en student som måtte ha hånda i fatle et helt semester som en følge av at hen unnlot å hilse da hen møtte en normalt hyggelig og oppegående mosjonist like ved Løvenskarvannet. Hvor er Løvenskarvannet, spør du kanskje? Som ny student i byen er det din fordømte plikt å finne ut akkurat det.
Men om du som student er kommet til byen bare for å studere og gå i fjellet, vil det være beskjedent med hva byen kan tjene på DEG. Derfor må du også bruke våre urbane fasiliteter. En av disse er det som ennå omtales som «den nye Sjøfronten». Første del av Sjøfronten ble ferdigstilt sommeren 2020, altså for fire år siden. Hvor ny den da er nå i dag, kan selvsagt diskuteres, men jeg går ut i fra at dere studenter ikke flyr rundt og introduserer dama eller typen din som «den nye» fire år etter dere har blitt sammen.
Om du skal fremstå som en vellykket student med tiden, karrieren og mulighetene foran deg er det viktig å bli sett på Glass i alle fall én gang i måneden. Jeg vil tro at én anstendig opptreden på Glass vil veie opp for i alle fall fire-fem mindre heldige opptredener på Syd eller Infinity. Og de av dere som ikke har fylt 20 ennå, jeg vet det er noen av dere der ute, bør merke dere navnet Infinity. Det er nemlig det eneste stedet folk under 20 år kan gå ut for å ta seg en pils eller et glass vin uten å bli flådd ved å måtte bestille seg et måltid i tillegg. Studenter som spiser på restaurant er jo egentlig en uting, selv om deler av innholdet tidligere i dette avsnittet kan tyde på at undertegnede ikke ser helt rigid på dette. Men på Infinity slipper du altså dette med maten. Og til dere under 20; dere får bare lov å være der på fredager. På lørdager vil de voksnes regjere selv – altså de over 20.
Og om du, som er under 20, skulle synes det er kjipt at det går an å drikke seg litt, men bare litt, dummere enn man er, kun på ett sted her i byen uten å måtte spise samtidig, kan jeg fortelle deg om at det fantes en annen tid også i Molde. Nei, jeg tenker ikke på Svartedauden, men på den tiden da vi ikke hadde vinmonopol og heller ikke ølmonopol (for ølmonopol hadde vi også, helt frem til 2000). Altså ikke helt ulikt Svartedauden. Men 1972 skulle gjøre noe med akkurat det. Det året fikk byen begge deler, vin- og ølmonopol, i tillegg til at den også fikk flyplass og teater, og gjennom alle disse tingene ble byen forbundet med resten av verden både når det gjaldt generell logistikk, kultur og en slags gastronomi, selv om pizzaen stadig var noen år unna. Den kom til Molde først sent på 70-tallet, men det går rykter om at flere av byens innbyggere prøvde pizza på Peppes i Oslo før den tid.
Dette ble kanskje vel mye historie for et hode som egentlig skal fylles med kunnskap gjennom studiene, men la oss likevel se på annen viktig lokal koloritt i Moldeområdet.
På torsdager spiser vi ball. Noen av dere vil ikke vite hva det er, andre vil kjenne til lignende varianter under synonymer som klubb, komle eller annet. Men det er ikke det samme. Men altså torsdager; da skiftes både Fjordland og Grandiosa ut med en mer eksotiske lokale alternativer.
Når det kommer til idrett, må det være riktig å peke på at vi er stolt av fotballklubben vår. Ikke bare er vi stolte, det er faktisk Norges beste lag. Det har i alle fall vært det i flere sesonger og Bodø/Glimts suksess nå om dagen må nærmest ses på som et unntak som bekrefter regelen.
Og vi har kultur. Masse kultur. Ikke massekultur, men masse finkultur. I 1961 ble Molde Internasjonale Jazz Festival startet. På den tiden Norges eneste jazzfestival og i dag er det den jazzfestivalen i verden som har vært i lengst kontinuerlig drift. Mange av de største stjernene i verden har spilt her, og jeg tenker ikke da først og fremst på Di Derre. Hvem kan det være, tenker dere kanskje. Og det eneste jeg kan si er at det ikke er Taylot Swift heller. Google folkens, google. Eller kanskje AI – det er ofte der du finner de virkelig underholdende svarene. www.moldejazz.no
Om du synes én festival én uke i året er vel puslete, kan du i tillegg til tilfeldige konserter gjennom hele året også besøke Storyville Jazz Club på Plassen. Her arrangereres det rundt ti konserter i halvåret, alle med ganske så solide nasjonale, og noen ganger internasjonale, stjerner. www.storyville.no
Og så har vi Bjørnsonfestivalen, som da den ble stiftet til Moldes 250 årsjubileum som kjøpstad 1992, også var Norges første i sitt slag. Men altså ikke verdens første, så vi har bare Norges eldste litteraturfestival å skryte av. Og vi er stolte over både den og Bjørnstjerne Bjørnson som gikk på Molde gymnas og kasserte inn en 0 i norsk. Ikke dårlig bare det, for en som senere fikk Nobelprisen i litteratur. Hvor mange av dere studenter er det forresten som kommer fra et sted som har fostret en nobelprisvinner i litteratur? Tenkte meg det, ja. www.bjornsonfestivalen.no
Og så er det Teatret Vårt. Siden 1972 et av landets mest spennende teater. Ikke er de eldst og ikke er de størst, men du skal være ganske dust for ikke å skjønne at et teater som har hatt både Ane Dahl Torp, Axel Hennie, Mads Ousdal og et kobbel av andre profiler i sin lagoppstilling er alt annet enn marginalt. Om du ikke har et forhold til noen av de navnene jeg nevner er det mye som tyder på at du er ganske blank når det kommer til teater, og at du kanskje bør bruke tiden din i Molde til også å utvikle deg på et kulturelt plan. www.teatretvart.no
At vi har en kino sier seg selv, det hadde de til og med på Lesjaskog en gang i tiden. Men kinoen i Molde er faktisk ganske bra, og et sted du ofte kan oppleve verdenspremierer. Noen filmklubb har vi for tiden dessverre ikke, så kanskje er det her akkurat du som leser dette nå kommer inn i bildet? Om du likevel skal være her noen år, hvorfor ikke gå i bresjen og få laget en filmklubb for oss som vil se filmer ingen andre vil se? Sett et spor etter deg, du arme student. Sett i gang – skal bli fan, jeg! www.moldekino.no
Vi har også en bra gjeng som kaller seg Myldr som driver og arrangerer mye rart. Det eneste de mangler på tapetet nå er vel omtrent bare en swingersklubb, og det betviler jeg imidlertid at de kommer til å dra i gang. Men i tillegg til et vell av konserter, konferanser og lignende driftes også badstua Nausta i miljøet rundt Myldr. Pent beliggende på den østre Sjøfronten. www.myldr.as / www.naustamolde.no
Og her i MoldePuls kan du holde deg oppdatert på noe av det som skjer i byen. Vi rekker ikke alt, så bruk gjerne Romsdals Budstikke (www.rbnett.no) også. I MoldePuls gjorde vi forleden en større ølundersøkelse, så om du er interessert i å finne ut hvem som har den billigste ølen i byen kan du lese her.
Hvilke utesteder du skal prioritere må du nesten selv prøve ut. Karaoke finner du både på Brygga og O`Learys. Sistnevnte er også den eneste i byen som viser omfattende sportssendinger på skjermer i lokalene. Infinity har jeg nevnt som et alternativ til de som ikke er 20 ennå. Og er du en feinschmecker når det kommer til øl er kanskje Tapp & Kork stedet du bør sjekke først. Og du trenger ikke være musikknerd for å henge på Fuzzy Platebar, selv om det er både Musikkquiz (torsdager) og Musikkbingo (fredager) her. Helgene preges først og fremst av god stemning mellom folk i alle aldre. Og apropos quiz; Tapp & Kork kjører også quiz på tirsdager. Hvis jeg i tillegg nevner at det på Plassen (Kulturhuset midt i byen) med ujevne mellomrom dukker opp både Allmennquiz og «Ping-Pong og Poesi», burde du ha litt å ta fatt i ved siden av studiene.
Så jo da, byen kan gjøre en del for deg, kjære student. Og kanskje har du ideer om hva du kan gjøre for byen, det være seg etablerling av filmklubb eller andre ting. Men det aller viktigste du kan gjøre er å bruke byen. Så mye som mulig.
Petter Haakon Pettersson