Sprintbanene i Parkvegen og ved Reknesparken
MoldePuls gjengir her med tillatelse fra forfatter Frank Gerald Lien og Sportsklubben Træff ett av kapitlene i Liens bok “Løkkefotballen i Molde by på 1950- og 1960-tallet”. Kapittelet er blitt til med innspill fra Rolf Erik Pettersson (Jappen), opplysninger fra Sprints klubbarkiv (Romsdalsmuseet), Arnfinn Olsen, Romsdal Sogelags “Årsskrift 2022” og Wikipedia.
Det var Rolf Erik Pettersson sin bestefar, som bodde i Parkvegen 56 (Nystuen), og som lot barna spille fotball på denne delen av eiendommen.
På folkemunne fremstår Idrettsklubben Sprint som fellesnevneren og selve symbolet på en gutteklubb og et bydelslag i Molde etter krigen. Det var seks år gamle Rolf Erik Pettersson (Jappen) som tok initiativ til å stifte klubben i 1948, sammen med Olav Kjøde fem år og Kjell Foss fire år. Initiativet til disse små barna var bemerkelsesverdig, og Sprint ble til stor glede for mange barn og ungdommer i flere tiår.
På sommeren var fotball hovedaktiviteten, sammen med friidrettsøvelser i nærområdet bl.a. i Reknesparken. På vinterstid arrangerte de hopp- og slalåmkonkurranser i dalen bak Storlihytta. Den ene fotball-løkka lå på tomtene Parkvegen 58B og 56A, hvor det den gang var ei mark opp mot Parkvegen. Sprint brukte også tennisbanen på Sundes eiendom, Parkvegen 53, som grenser mot Reknesparken, til ballspill og som skøytebane. Når Sprint spilte kamper, trakk de ned til Syltemarka. Da 11’er banen på Reknes sto ferdig i 1954, ble den foretrukket som kamparena.
I 1962 vant Sprint Moldemesterskapet for gutteklubber (MM), og de ble også Fylkesmester i guttefotball med dette laget: Kolbjørn Sylte, Kjell Arne Sande, Sigfred Holseter, Svein Petter Johansen, Odd Magne Tjelle, Stein Haukås, Ivar Jacobsen, Lars Kristian Strande, Peter Solemdal d.y., Odd-Finn Ellingsen og Inge Salvesen.
Bernt Reitan, Lars Olav Brevik, Tore Strande, Knut Reidar Sande, Stig Røsok og Erik Furset spilte også på Sprint i MM dette året.
I 1963 kom Sprint igjen til finalen, men måtte da se seg slått av Varg II. Flere av Sprintguttene ble senere seniorspillere for Træff: Pettersson, Sylte, Holseter, Salvesen og Svein Petter Johansen (Svein P. som han ble kalt).
Svein P. ble en bauta i Træffmiljøet og var en slags vandrende minnebrikke som inneholdt mye av klubbens fotballhukommelse. Han bekledde en rekke tillitsverv og var en ildsjel i ordets rette forstand. Han er æresmedlem i klubben. Pettersson var en god sisteskanse og en god ambassadør for moldefotballen. Salvesen debuterte tidlig på Træffs A-lag og var et trygt midtbanevalg for de hvite og grønne i flere år. Han hadde god teknikk og likte å ha ballen i beina. Han hadde god fysikk og kunne bidra både defensivt og offensivt.
Frank Gerald Lien
Du kan lese mer om løkkefotballen i Molde både i jubileumsboka og i heftet “Løkkefotballen i Molde by på 1950- og 1960-tallet” som er å få kjøpt på Træffhuset og i løpet av inneværende uke fra Arkbutikkene i Moldesentrum og på Roseby.