Sportsklubben Træff 100 år

Noen vil ikke spise MFK-brødet før det blir grønt, har det spøkefullt blitt hevdet. Men jubileumsboka om Sportsklubben Træff tar også livet av myten om at det skal ha hersket ondsinnet uvennskap mellom idrettsklubbene i Molde.

Illustrasjonen på omslaget til boka om Sportsklubben Træff er laget av Arnt Jørgen Sønslien.

Sportsklubben Træff ble grunnlagt 1.oktober 1924. Og selv om klubbens a-lag i fotball aldri har nådd helt opp i toppen av norsk fotball, er det ikke til å komme forbi at den har levert en lang rekke spillere til toppnivået både lokalt og nasjonalt. Torkild Brakstad og Petter Rudi er bare to av flere ruvende navn som trådde sine første fotballsko i Træff.

Drøye seks år har det tatt forfatterne av boka – Konrad Moe, Hans Mundal og Frank Gerald Lien – å fullføre prosjektet som i disse dager overleveres klubben som en fullfinansiert gave Træff også skal kunne tjene penger på. Opplaget er på 600, og det dreier seg faktisk ikke bare om én historiebok om Træff. Som en ekstra publikasjon og et eget hefte, har Lien utarbeidet historien om «Løkkefotballen i Molde by på 1950- og 1960-tallet». Begge publikasjonene står seg godt hver for seg, og er viktige historiske dokumenter også utover det rent sports- og fotballmessige. Prisen på publikasjonene vil være 350 kroner og 150 kroner, respektivt. Kjøper man begge vil man få en rabatt, forteller forfatterne. Bøkene er allerede i salg på Træffhuset og i løpet av uka vil de også bli å finne hos Ark både i Molde sentrum og på Roseby.

Kildene i arbeidet med boka har vært mangfoldige forteller Konrad Moe.

- Vi har intervjuet mange folk, i tillegg til at det finnes masse magasiner som har blitt gitt ut av klubben opp gjennom tidene. Og så har det kommet ut jubileumsbøker tidligere, blant annet i 1984. Men vi har prøvd å unngå at denne boka skulle bestå av alt for mange gjentakelser, sier Moe.

Hans Mundal forteller videre at de har prøvd å fokusere på ikke bare de sportslige resultatene, men at de også har prøvd å se på hva som har påvirket disse.

- Om det var baneutvikling, byutvikling eller om det var arbeidstidsforkortelser som kom, om det var økonomiske utfordringer som påvirket den sportslige utviklingen i Træff. Alle disse tingene der har vi sett på, i tillegg til at vi har snakket med folk for å finne ut hvordan utviklingen fremover skal skje. Vi har prøvd å ha med alle de perspektivene samtidig, og det har vært litt utfordrende, forteller Mundal om arbeidet med boka.

Fra venstre: Konrad Moe, Hans Mundal og Frank Gerald Lien har sammen forfattet jubileumsboka om Sportsklubben Træff. Foto: Petter Haakon Pettersson.

Frank Gerald Lien supplerer med at de har sett i bakspeilet, men også skuet fremover, og i bokas siste kapittel forsøker dagens hovedstyre å gjøre seg opp noen tanker om de neste 100 årene.

- Det vi har vært inne på er at klubben selv har gjennomgått en forandring både organisatorisk og økonomisk, ikke minst når det kommer til sammensetningen av idrettsgrener. Til å begynne med var det ski, fotball og sykkel. Så kom håndball inn i bildet og ble ganske tung, for så å gå litt ut igjen, før det kom tilbake igjen. Hele denne tiden har klubben vært dynamisk i forhold til endringene og samfunnet rundt, og i forhold til hvordan storsamfunnet agerer og påvirker også Træff, forteller Lien.

Opp gjennom årene har det versert mange historier om hvordan knivingen mellom klubbene i byen har vært tatt til et nivå som ikke alltid kunne sies å være vennskapelig. Men kanskje den aktuelle boka om Træff stikker litt hull på myten om at det skulle være dårlig stemning mellom klubbene i byen.

- Vi har prøvd å se litt på relasjonene mellom klubbene. Det er også et interessant perspektiv. De fleste vil sikkert tenke at det primært har vært et konkurranseforhold, men det har vært mye mer en positiv interaksjon mellom klubbene enn det folk er klar over, mener Hans Mundal.

Lien tror også at en positiv interaksjon mellom klubbene har vært viktig for utviklingen av en toppidrettskultur i Molde.

- Utad fremstår klubbene kanskje som hund og katt, men ellers, som det også står i boka, i dagens situasjon, med den posisjonen klubbene har seg i mellom så bør man samarbeide når man kan og konkurrere når man må. Og da kan man gjerne koble på Rival også. Olymp er jo borte, det var jo i sin tid en fjerde klubb. Det at man har fått til en interaksjon mellom klubbene i Molde som har kunnet videreutvikle den toppidrettskulturen som allerede har eksistert i byen, det har alle klubbene hatt en fordel av. Lokalsamfunnet også, sier Frank Gerald Lien.

For ytterligere å understreke dette trekker Hans Mundal frem det faktum at en idrettskultur som skal være attraktiv for potensielle studenter som skal flytte til byen, også trenger en klubb på nivået under Molde FK.

- Og så ser folk den politikken som Molde FK har vært dyktige på, å ta ut spillere som kan lykkes utover i Europa. Dette gjør at byen blir attraktiv for mange av de som vurderer å flytte hit.

Appendixet til boka om Træff er utarbeidet av Frank Gerald Lien. Her tar han for seg utviklingen av løkkefotballen i Moldeområdet.

Men så er det da altså slik at det finnes en tid hvor i alle fall barne- og ungdomsfotballen ikke var organisert. Og det er her boka til Lien kommer inn i bildet og tar en nærmere titt. Det perspektivet han ønsker å dra opp er: Hva skjedde før klubbene hadde et tilbud?

- Da var det løkkefotball. Og den utviklingen stod guttene for selv. Uten foreldre, uten trenere. De oppøvde en ferdighet på eget initiativ. Når klubbene ikke hadde tilbud før 1959, så tok blant andre Sigmund Fagerlie initiativ til Moldemesterskapet. Det blandes litt begreper her med Gatecupen, men det opprinnelige fundamentet var Moldemesterskapet fra 1957 til 1963. Før den tid hadde gutteklubbene, som det var mange av, lokale kamper mot nabolagene. Slik som man kriget oppe i lia med pil og bue så var det også kamp på banen. Men rundt 1960 kom det et tilbud hvor det til å begynne med var kun tre klubber; Molde FK, Træff og Olymp, forteller Lien.

Du kan lese et utdrag fra boka til Lien her.

Avslutningsvis trekker trekløveret frem uvurderlig hjelp fra Arnt Jørgen Sønslien i kampen for å få boka som produkt så fin som den er blitt. Det har vært mange gode hjelpere, men Sønslien trekkes spesielt frem. Det gjør også de velvillige sponsorene Sparebanken Møre, Sparebank 1 SMN, Istad AS, Varig Forsikring Nordmøre og Romsdal, Oshaug Metall AS, Kneippen AS, Lønsethagen AS og Margit og Morten Parelius` minnefond.

«På ballen i 100 år» er først og fremst en beskrivelse av Sportsklubben Træff sin utvikling gjennom 100 år. Her gjennomgås den sportslige utviklingen innen  fotball (senior/ gutter og jenter) og håndball med fine sportslige høydepunkter i serie og cup.

Talentutvikling og ambisjoner har også fått sin plass i boka. Artikler om organisatorisk utvikling og  utfordringer, representasjon, anleggsutvikling og Træff som miljøskaper er viktige beskrivelser i en klubbs utvikling.

Forrige
Forrige

Sprintbanene i Parkvegen og ved Reknesparken

Neste
Neste

Mitt kulturliv - Yngve Hustad Reite